Välj rätt försäkring för din hund

Med ungefär 800 000 hundar i Sverige är det inte så konstigt att det finns många försäkringsbolag som slåss om hundägarnas intressen. Men att jämföra hundförsäkring och hitta den som passar bäst är absolut inte lätt. Det är, som Privata Affärer skriver i en artikel, ”snåriga villkor och svårt att jämföra priser”

Branschen får i deras artikel en hel del kritik och även konkurrensverket anser att branschen inte är konsumentvänlig. Det är helt enkelt för svårt att ställa de olika försäkringarna mot varandra och hitta det bästa alternativet. Inte oväntat så skiljer sig även priset mycket, vilket även hund24.se har skrivit om.

Vad för slags försäkring söker du?

Ska du ha din hund enbart som ett sällskapsdjur? Eller är det en jakthund som ska köpas in? Kanske är det en ledhund eller en hund som på annat sätt ska hjälpa till i vardagen. Vilken roll som hunden ska ha speglar även vilken försäkring du bör teckna och fokusera på.

Välj rätt försäkring för din hund

Jämför och läs på

Varför kan en hundförsäkring kosta 1500 kr per år när ett annat bolag tar 3500 kr? Orsaken är mycket ofta innehåll och avtal. Läs på om hundförsäkringar hos försäkringsbolagen och oberoende jämförelsesidor. Det du sätter dig in i kan du lättare värdera och avgöra om det passar dig och din hund.

Billigast – Fungerar okej

Det finns inte dåliga hundförsäkringar i Sverige. Alla ger ett grundläggande ekonomiskt skydd. Du kommer få ekonomisk ersättning när du går med hunden till veterinären efter en olycka eller sjukdom. Däremot skiljer det ju hur mycket du kan få i ersättning per år samt om du får ersättning för saker som inte anses vara akuta så som medicin och rehabilitering.

Men har du inte behov av ett mycket stort ekonomiskt skydd kan du välja den billigaste. Ta alltid in offerter från flera olika försäkringsbolag för prisskillnaderna är stora.

Privata Affärer gjorde även en undersökning kring prisnivåer på hundförsäkringar från åtta olika bolag. En jämförelse som minst sagt visar att priset varierar.

Som ett exempel kan sägas att en Boxer kostar 3060 kr per år att försäkra hos Folksam. Men om du vill betala det dubbla, och lite mer, ska du istället välja ICA där priset istället hamnar på 6251 kr.

Känner du dig osäker på vad som ska jämföras? Prata med andra som har hund. Vilka erfarenheter har de av sitt försäkringsbolag. Huvudsaken är inte alltid att betala minst utan att känna sig trygg.