Ta hand om tassarna

Visst tar du hand om din hunds tassar? Med allt från att klippa klorna och vårda tassarna till att hunden får i sig tillräckligt med näringsämnen? Det finns nämligen en hel del att tänka på.

  1. Klippa klorna

Se till att klippa hundens klor regelbundet. Tycker du det är svårt med en starkt motstretande hund? Gå till ett närliggande zoo då många av dessa erbjuder kloklippning (och annan skötselvård) för en billig penning. En för lång klo kan lätt spricka och skapa riktigt irriterande problem och smärtor för hunden.

  1. Daglig översyn

Ta för vana att titta snabbt på hundens tassar varje dag. Det går på några sekunder men spar mycket tid i längden eftersom man upptäcker problem tidigt.

  1. Päls vid tårna

Långhåriga hundar får hår som växer ner under tassarna. Det blir som en ”filttoffla” som hunden går på vilket självklart inte är fördelaktigt. Därmed får man även se över och klippa pälsen vid tassarna ibland. Det finns även andra fördelar med att hålla håret kring tassarna riktigt kort. På vintern är det annars lätt att snö- och isbildning sker på detta hår.

  1. Svamp

Om tassarna får missfärgningar, alternativt att det uppstår på benens insida, kan det bero på svampinfektion. Det är något som ganska lätt uppstår om det ofta är fuktigt i pälsen kring tassarna. Självklart kan det även vara andra sjukdomar men risken finns att det är svamp.

Ta hand om tassarna

  1. Furunkel

Om en böld växer upp kring en hårsäck kallas detta för furunkel. Det är en vanlig åkomma på boxer men kan även uppstå hos vissa andra hundraser. Framförallt är det just på tassarna som dessa bölder växer fram. Uppsök veterinär om det uppstår då det kan vara relativt krångligt att få bort dem.

  1. Vid mindre sår

Blir det mindre sår på tassarna behöver dessa tas hand om direkt. Klipp bort allt hår runt såret och gör rent det. I vissa fall kan såret behöva skyddas vilket sker med bandage som fästes rejält. Skulle hunden gnaga på bandaget kan en halskrage behövas under de första dygnen så att såret får läka i lugn och ro.

Går det att använda salvor som används av människor? En salva som vissa använder på hundens tassar är exempelvis Helosan. Generellt bör man hålla sig till produkter som är tydligt utformade till hundar. Har man frågor bör en veterinär rådfrågas och detta inte minst innan andra produkter används. Var alltid skeptisk till råd kring läkemedel som hittas på allmänna bloggar och hemsidor. De kan vara riktiga men genom att förlita sig på veterinären och kända djursidor minskar risken för felbehandling betydligt.

Källa: https://www.brukshundklubben.se/hundar/halsa/tassar/