Igelkott som husdjur

Det finns många vanliga husdjur, så som hund och katt. Men det finns också relativt många djur, som används som husdjur, som är riktigt ovanliga. Nu pratar vi inte om ormar och spindlar, utan betydligt mer ovanligt än så.

Visste du till exempel att man kan ha en igelkott i vardagsrummet om man vill, eller en ekorrliknande gnagare? Mer om dessa hittar du här!

Iller

Den lilla, näpna och lekfulla illern har funnits som husdjur i svenska hem ganska länge, men är ändå fortfarande ett ganska ovanligt husdjur. Idag finns speciellt illerfoder men för ett par år sedan matade många illerägare sina djur med kattmat.

Den är nära släkt med både skunk och utter och många förknippar illern med dålig lukt. Så behöver det inte vara – sköter man sin iller som man ska så uppstår sällan problem med otrevliga dofter.

Igelkott som husdjur

Igelkott

Igelkottar är otroligt söta men som husdjur är det inte våra svenska vilda igelkottar vi talar om. På listan över ovanliga husdjur finns egyptisk långörad igelkott – ett djur som gillar att vara uppe om nätterna.

Enligt Jordbruksverkets regler måste denna typ av igelkott ha en yta på minst 20 kvadratmeter för att man ska få ha den som husdjur – så bor man litet och dessutom gillar att få sova om nätterna är det kanske inte det bästa valet, trots att dom är söta som socker.

Minigris

Minigrisen kanske inte är särskilt ovanlig som husdjur längre, men den är trots allt inte heller helt vanlig. Minigris står högst i topp över ovanliga husdjur och förvisso är dom väldigt gulliga men det finns anledning att tänka till när man skaffar en.

En minigris är nämligen bara mini när den är liten. Som vuxen kan den komma att väga uppemot 80 (!) kilo – kanske inget man vill ha i sängens fotända om nätterna. Detta tycks vara ett ganska vanligt missförstånd bland dom som skaffat en minigris, och som ganska snart överraskas av den verkliga storleken.

Degu

Degu är ett djur som hör till familjen gnagare. Till utseendet påminner den om en blandning mellan ett marsvin och mus – ja, nästan ekorrslikande. Degun kommer ursprungligen från Chile, där den ses som ett skadedjur, men här i Sverige tar vi alltså gärna in den som husdjur.

Den som planerar att skaffa en Degu, eller kanske redan har en, bör dock vara noggrann med vad man matar djuret med, då dom lätt drabbas av diabetes. Att mata en Degu med frukt är ingen bra idé, det är strikt diet som gäller för som små gnagarna för att dom ska hålla sig friska och pigga.