Hunden, människans bästa vän

Hunden har länge kallats för människans bästa vän – men varför är det egentligen så? Kanske är det för att vi levt tillsammans, som människa och hund, sedan tusentals år tillbaka.

Kanske är det för att hunden är lojal och tillgiven mot sin ägare och för att den sprider enormt mycket kärlek. Oavsett orsak förtjänar hunden sin titel som människans bästa vän, och kanske även en hyllning då och då.

Hunden, människans bästa vän

Här är fördelarna med att ha en hund i familjen

Hundlivet passar inte för alla. Det finns dom som är rädda för hundar och dom som drömmer om att ha en utan att det någonsin kommer att bli möjligt, till exempel på grund av allergi.

Men för den som har en eller flera hundar i familjen vet säkert också att har man en gång haft en så är det sedan svårt att vara utan.

Att ha hund är en livsstil, som bland annat medför en bättre hälsa – inte minst tack vare den dagliga motion som hunden kräver av sin ägare.

En hund är också en trogen och tillgiven vän – och ett bra sällskap för den som är ensam. Det finns en hel del forskning som pekar på att hundägare har en bättre hälsa, både fysisk och psykisk, och förutom det så kan hundlivet såklart vara väldigt roligt.

Hundar kan också göra extremt stor nytta för människan – inte bara genom att vara en familjemedlem och ett sällskap. Arbetande raser älskar sina ”jobb”, tänk bara vad polis – tjänste – och ledarhundar bidrar med i samhället!

Hylla din fyrbenta vän

Dom flesta hundägare har säkerligen fått några extra gråa hår till följd av hundägandet men väl värt att tänka på när den lilla vännen går dig på nerverna är att du förmodligen är det bästa den vet. Du är bättre än mat och godsaker och vovven skulle aldrig byta ut dig mot någon annan.

Visst finns det anledning både att kalla hunden för människans bästa vän och att hylla den då och då. Med en ny leksak, ett smarrigt tuggben eller varför inte genom att beställa en fototårta som pryds av familjens lurviga vän?

Visste du förresten att ungefär samtidigt som människan gick från jägare till jordbrukare, och därmed ändrade den genetiska matsmältningen, så hände samma sak med hunden – som då gick från varg till just hund. Sedan dess har vi följts åt, både i utveckling och som vänner, och din hund uppskattar garanterat att dela en måltid med dig lika väl som att få ett köttben, som den inre vargen hade gillat.