Hamsterhjul – fast till katten

Hamstrar är kända för att behöva hamsterhjul i buren för att må bra. På nätterna har de ett stort behov av att röra på sig och hoppar gärna in i hjulet för att gå/springa någon timme. En del hamsterägare köper till och med mätare (som vanligtvis används till cykel) och sätter på hjulet för att mäta hur långt hamstern springer varje månad.

Kanske lite överambitiöst men inte i närheten mot att bygga ett förväxt hamsterhjul… Det gjorde nämligen en kanadensisk man som ansåg att hans katt även borde röra på sig mer.

I en längre beskrivning presenterade han sitt ”kattproblem” och även hur han byggde ihop det stora hamsterhjulet. Han lyckades också mycket väl. I alla fall om man ser till kostnad och konstruktion. Det kostade nämligen bara 75USD att bygga hjulet.

Material:

Platta/Skiva – Generellt är OSB-skivor lätta att hantera och billiga i förhållande till dess storlek. Såga två skivor identiskt stora och cirkulära.

Kortare brädor – Såga smala brädor i den längd som du vill att hjulet ska vara brett. Använd dessa för att montera ihop de två skivorna med snabbverkande montagelim.  Därmed skapas ett stort hjul. I detta läge kan däremot inte katten komma in i hjulet.

Sticksåg – Såga nu en öppning i plattan så att katten kan gå in och ur utan svårighet. En liten kant skapar däremot inte några problem.

Montering med hjullager – Den sida som inte öppnades används för montering på vägg. I detta fall används kullager eller bultar och brickor användas så att det stora hjulet kan snurra lätt när det väl är på plats.

Inte först med idén

Det kan tyckas som en ovanlig idé men de som söker på Youtube kommer hitta flera filmer där människor visar hur de bygger de stora katthjulen. I filmen nedan nöjer sig byggaren inte med att bara bygga ett katthjul utan ett helt kattgym.

Här kostar visserligen materialet något mer och det krävs även ett flertal verktyg – men fortfarande är det ett väldigt billigt sätt att underhålla katten. Detta förutsatt att katten verkligen gillar gym – vilket kanske inte är lika troligt.