Slaktsetet är inköpt och nerpackat. Lika så jaktkniven. Är du redo för jakten? Kanske inte. Det beror på om dessa knivar även är slipade och fina. Detta är det allt för många nybörjare som missar. De utgår från att en kniv ska vara skarp under många år. Så är det ofta med köksknivar. Men det finns en stor skillnad. Köksknivar skär inte i ben, sten och djurskinn.

Att få sina knivar vassa är extremt viktigt. Det finns flera vägar dit.

Antingen är man lite ”lat” och skickar iväg de på slipning. Det finns ett företag som heter Knivbrev dit man skickar sina knivar i ett speciellt brev. De slipar upp dem och skickar sedan tillbaka dem. Enkelt och snabbt. Men smakar det så kostar det ju lite. Trots allt kan det vara det absolut bästa sättet att få sina knivar i allra bästa form.

Ett annat alternativ är att använda en knivslip. Det finns ett flertal företag som tillverkar dessa men för bäst resultat rekommenderas stora och etablerade företag, ex Spyderco. Ett företag som just började sin verksamhet med att tillverka knivslipar. Idag är företaget däremot främst känt för sina vackra och hållbara knivar. En knivslip kan vara uppbyggd på flera olika sätt men bygger i princip på samma teknik. En del går det att sätta exakt vinkel på medan andra har en förinställd vinkel. De senare är självklart billigare men inte lika flexibla. Vill man verkligen ha det allra bästa gällande knivslipning är det utrustning från Wicked Edge som man bör köpa. Det kommer att kosta –men den leverera även därefter. En Pro Pack 1 kostar ca 3800kr.

Sen finns även slipstålet. Det går absolut att använda för att fräscha upp knivarna. Däremot är det svårt att hålla det exakt i en viss vinkel. En bra sak att ha med sig på jakten. Men väl hemma bör knivarna slipas på ett tydligare och bättre sätt.