Hund och snö

Hund och snöÄven om pälsen är värmande för hunden så varierar det kraftigt hur mycket päls de olika hundraserna har. Utöver det varierar det från individ till individ (i likhet med människan) hur hundarna upplever kyla.

En del hundar fryser redan på hösten och drar sig för att gå ut så fort som det är lite fuktigt på marken. Andra rör sig lätt och ledigt ute även när det är 15-20 minusgrader och husse / matte helst stannar hemma.

Utbudet av värmande kläder för hundar är idag mycket stort hos zoobutikerna. En vanlig variant är att man köper ett värmetäcke. Det är enkelt att lägga på hunden, likt en filt, och spänns sedan fast runt hunden.

Ett av de mer kända är märkena är Back on Tracks. Deras material är reflekterande så att kroppsvärmen verkligen tas till vara på. De är till och med så effektiva att återförsäljare brukar varna hundägare för att använda dem för mycket på hunden i början. En invänjningsperiod kan helt klart behövas.

Många täcken passar flera olika raser men så finns det vissa täcken som är specialsydda. Här kan exempelsvis taxtäckena nämnas. Taxen har en väldigt karaktäristisk form med sin långsmala kropp vilket gör att just ”taxtäcken” har blivit en inriktning av hundtäcken som fått ett enskilt namn.

Ett annat alternativ är att köpa en hundtröja. Lika bra att användas inne som ute. Här jobbar man med lager på lager för att inte hunden ska bli för varm. Vill man skapa extra värme är det även en hundtröja under hundtäcket.

I det fall som hunden fryser om sina tassar kan man köpa hundskor. Det är inte jättevanligt, även om det förekommer. Däremot är det mer vanligt att hundarna har väldigt känsliga trampdynor och tycker att det är obehagligt att gå på grus, m.m. Även i detta fall fyller hundskon till funktion. Har hunden gjort illa sin tass är en skyddssko det bästa alternativet. Dessa brukar kunna användas trots att hunden har bandage. Kom däremot ihåg att sätta anti-glid under skorna. I alla fall om skorna ska vara på inomhus. Risken är annars att det blir fler skadade tassar inom kort.