Brittiskt korthår

Den som är inne på att köpa katt bör inte i första hand tänka på vilken ras man vill ha gällande utseende eller pris. Det som istället bör vara det helt avgörande är vad rasen har för några behov och om dessa passar överrens med vad man har för möjlighet att uppfylla dessa. En del raser blir mycket stora och har ett behov av att springa mycket. I dessa fall är det inte speciellt genomtänkt att köpa en katt av en sådan ras om man bor i en lägenhet. Här presenteras tre katter med helt olika fokus.

Exotic

Rasen Exotic ser lite ut som en perserkatt men med kortare päls. Storleksmässigt är den ”medelstor” och karakteriserar bland annat av det breda huvudet och den breda nosen. Både svansen och benen är korta.

Det är inte bara i utseendet som Exotic är lik perserkatten utan det gäller även i sättet även om den generellt är lite livfullare. Rasens sätt att vara kännetecknas av nyfikenhet och vänlighet och den trivs mycket att vara bland människor. Utöver det trivs den med att vara utomhus.

Även om pälsen är kortare än på perserkatten så behöver man kamma den relativt ofta.

Likt många andra raser lever en Exotickatt ca 14-15år men det finns stora variationer gällande detta.

Brittiskt korthår
Brittiskt korthår Foto: Wikipedia

Brittiskt korthår

För de som vill ha en innekatt kan Brittish Korthår vara ett alternativ. Rasen trivs både ute och inne men går att ha som innekatt. Kattens utseende karakteriseras av en kort och satt kropp och korta kraftiga ben. Ögonen är ofta av guldfärg eller bronsfärg. Kanske inte den mest graciösa rasen men däremot en av de starkare.

Dess päls passar för kallare klimat och är mycket lättskött.

Ragdoll

En av de raser som passar utmärkt till att ha som innekatt är Ragdoll. Det är en mycket vanlig ras vilket till stor sannolikhet beror på dess utseende, hur de är och att de passar som innekatter. De är lite större och kan väga upp mot 10kg. Pälsen är relativt lång

Det som framförallt karakteriserar en Ragdoll är att de mycket lugna av sig. De flesta har inte någon större jaktinstinkt utan ligger hellre och latar sig i soffan eller på något annat ställe i närheten av oss människor. Just eftersom rasen rör på sig lite mindre än andra så är risken för övervikt relativt stor. Man bör därför vara extra noga med maten.