Eurasier

avadmin

mar 4, 2021
Eurasier

Eurasier är en av dom nyaste hundraserna i Sverige – den första registrerades så sent som 1994 och sakta men säkert har rasen, som tillhör spetssläktet, blivit populär även bland svenskarna. Rasen är av medelstor storlek, har en tjock underull och något längre täckhår, och ett vackert uttryck. Den är lugn och uppmärksam, vill vara nära sin familj och kallas av många för en ”enmanshund”.

Kort och gott kan man säga att Eurasiern är en bra familjehund som inte har något större behov av att vara nära andra är just sin familj. Många Eurasier är reserverade och blyga, och håller sig gärna på behörigt avstånd när det kommer nya och främmande människor.

Eurasier

Utmärkande för Eurasier är att många har en fläckig eller helt blå/lila tunga. Den kan också vara helt rosa och även pälsfärgen kan variera på många olika sätt. Eurasiern kan vara helt svart, svart med ljusa tecken, ha en genomgående ljus eller röd färg eller vara viltfärgad – vilket innebär trefärgade pälsstrån.

Eurasiern kräver inte särskilt mycket, varken när det kommer till motion eller psykiska utmaningar – det är en renodlad sällskapshund, utan tillstymmelse av jaktinstinkt, som för det mesta är nöjd så länge den får vara med. En hel dag bland granar och bärbuskar i skogen är lika härligt som en lat dag på soffan.

Rasens historia

Eurasiern är framavlad i Tyskland under 1960 talet och syftet var att få fram den ideala familjehunden – en lugn hund som är anpassningsbar efter familjens vardag. Resultatet har man fått genom att först korsa hundraserna Wolfspitz (även Keeshond eller Tysk spets) och Chowchow. Man fick då en så kallad Wolf-Chow, med ”enmanshundskaraktären” från Chowchown och anatomisk sundhet och avelsduglighet från Wolfspitzen.

Men man var inte helt nöjd där – man ville göra rasen mer elegant och parade därmed även in Samojed. Namnet Wolf-Chow byttes mot Eurasier – då Wolfspitz är en europeisk hund och Chowchow och Samojed härstammar från Asien.

Eurasiern är en frisk och sund ras med en speciell mentalitet. Spetsar är kända för att vara skälliga – både Wolfspitz och Samojed tar ofta ton men Eurasiern är en tystlåten hund som definitivt inte skäller i onödan. Kanske är det en av anledningarna till att rasen blivit så populär.

Aktiviteter med Eurasier

Eurasiern är som tidigare nämnt inte särskilt krävande och med den speciella mentaliteten (skulle kunna liknas vid tjurighet hos många individer) kan det vara lite lurigt att hitta aktiviteter som passar den annars anpassningsbara familjemedlemmen.

En del har mycket energi och älskar att springa fram på agilitybanor och lyda order, medan andra får ”kottar” i öronen när dom blir tillsagda att göra något som inte passar just för stunden. En del älskar att bada och andra vill inte ens toppa tassarna i vattenbrynet men att ta med en Eurasier på vardagliga aktiviteter tillsammans med hela familjen är däremot sällan ett problem.