Blås rent häststallet med en lövblås

I stallet är det fullt av spån och hö. För att få bort det ur stallgången använder många en borste eller kratta. Men helt rent blir det inte. Lösningen är att använda en lövblås, en maskin som skapar ett starkt lufttryck för att primärt flytta på löv. Men den fungerar precis lika bra för att förflytta spån och annat lätt material.

I ett blogginlägg på Lövblås.se nämns att lövblåsen har fått ett större användningsområde än enbart att blåsa löv. En hästägare var less på att aldrig få det fint i stallgången och tog fram sin batteridrivna lövblås. Efter några blåsningar var det betydligt finare.

Han började använda den för att få bort rester av spån och hö. Var det större högar var det fortfarande spade eller kratta som gällde.

Idén med att blåsa bort skräpet hade hästägaren fått från USA. När han jobbade där var det en vän som en dag tog fram lövblåsen och visade den oväntade funktionen. När han sedan flyttade hem till Sverige tog han med sig idén och applicerade i kommande stall.

Blås rent häststallet med en lövblås

Inte utan problem

Det finns dock några men…

För det första är det inte säkert att hästarna uppskattar det surrande ljudet. Även om en batteridriven modell inte låter jättehögt så är hästar ljudkänsliga. Om man tänkt använda den när hästarna är i stallet så bör man absolut prova lite på avstånd först för att se hur de reagerar.

Dessutom kan blåsen blåsa upp damm och annan smuts: Men det menade de på var en övningssak. Genom att blåsa åt ett håll skapas ett flöde av både damm, hö och spån. Allt blåses åt samma håll.

Inte ersättning – men komplement

Kan man då ersätta något annat redskap i stallet med lövblåsen? Nej egentligen inte. I intervjun som refereras till framgår det att lövblåsen får ses som ett komplement. Detta till spade, kratta och borste. Men ett komplement som fungerar bra för att ta bort det allra sista.

Framtida produkter

Det är inte sällan som nya produkter skapas just när två olika branscher möts. Kanske kan vi se lövblåsliknande produkter i hästshopen framöver. Men då till stor sannolikhet betydligt dyrare än de klassiska lövblåsarna. För det är oftast när man är kreativ och hittar produkter till nya funktioner som man kan spara pengar.