Ung hund tittar in i kameran

Tidningen Härliga Hund publicerade för ett par år sedan en artikel med rubriken ”Behöver hunden kosttillskott” och det är relevant fråga som många hundägare ställer sig. Ofta lyfts det ju upp i media att kosttillskott till människor används i allt för stor (onödig) utsträckning samt att många lägger för stor tilltro till dessa. Det är däremot mer sällan som frågan lyfts för djur och därmed var artikeln mycket relevant.

Precis som artikelförfattaren lyfter fram så är nedsatt rörlighet det största hälsoproblemet hos hundar. Därefter kommer olika hud- och pälsproblem. Med nedsatt rörlighet pga. ledproblem, smärta eller liknande kommer även snabbt andra problem som viktuppgång m.m.

Ung hund tittar in i kameran

Kosttillskott kan mycket väl minska problematiken och ibland även minska det underliggande problemet. Man bör däremot läsa noga på de olika medlen. Det är nämligen mycket stor skillnad på de olika tillskott som säljs. Dessutom kan det skilja gällande ras eller behov hos olika hundar.

Ett exempel är ledbesvär som kan bero på atros, överbelastning, arvsanlag m.m. Utbudet är relativt stort av dessa produkter just eftersom problemen är så vanliga. Därmed bör man vara noga med att välja rätt tillskott beroende på problem, ålder m.m.

Ett exempel kan tas från ett hundkosttillskott från Trikem där det på flaskan står följande:

”För ledernas rörlighet hos äldre eller arbetande hundar”

Andra tillskott vänder sig istället till yngre hundar med problem utifrån ärftliga faktorer osv. För att vara säker om kosttillskott ska köpas in eller inte kan veterinär kontaktas. Ofta räcker det med telefonkontakt via FirstVet eller andra liknande tjänster, vilket blir billigare än att boka tid hos veterinärklinik.

Generellt brukar man inte rekommendera kosttillskott till fullt friska hundar som därmed inte har något behov av högre intag av någon speciell syra eller vitamin. Dagens foder är välbalanserade utifrån vad hundar generellt behöver få i sig. Men har en hund hudproblem, allergi eller ledproblem är de inte fullt friska och det är i dessa tillfällen som kosttillskottet fyller sin funktion.

Ett annat exempel som lyfts upp är eksem. En vanlig orsak till eksem är att hunden får i sig för lite fettsyror genom maten. Orsaken till att det är lite fettsyror i fodret är att det är mycket svårt att lagra under längre tid utan att det blir dåligt.

Skulle hunden få i sig härsken fettsyra ger det till och med motsatt effekt då det kan påskynda olika slags inflammationer. Man bör därmed alltid ta för vana att lukta på flaskan med fettsyran om det köps som kosttillskott. Visserligen finns alltid ett bäst före datum men som med alla känsliga livsmedel bör det även kontrolleras ”manuellt”.

Kosttillskott kan alltså göra nytta – om man väljer rätt, vid rätt tillfälle.