Varifrån rasen Afghanhund kommer och vad dess ursprung är finns det flera olika teorier kring. De flesta pekar på en extremt lång historia vilket även rasen borde ha då ingen med säkerhet vet varifrån den kommer. En lite mer osannolik teori är exempelvis att Noa (Biblisk person) hade med den på arken medan en annan teori menar att åldern på rasen knappast kan vara mer än några hundra år. Det som man däremot betydligt säkrare kan säga är att de första afghanhundarna importerades till Sverige på 30-talet. Detta från Storbritannien.

Idag är afghanhunden främst en sällskapshund men den som skaffar en valp av denna ras bör även vara medveten om dess historia. Tidigare användes de nämligen till hetsjakt då två och två jagade tillsammans för att både hinna ikapp och fälla ner sina byten. Detta är en grundläggande instinkt som kan komma fram när man exempelvis har de lösa i skogen. Ett flertal hundägare kan vittna om problem då insikten tar över och hundarna sätter fart mot sina byten.

Då de ingår i gruppen ”vinthundar” betyder det att de är extremt snabba. De är mycket viga, även om inte utseendet avslöjar det, och kan hoppa högt från stillastående. För att möta hundens behov ska man vara noggrann med motion och detta kan med fördel ske via cykel så hunden kan få sträcka ut sig ordentligt i både fart och distans.

Ord som passar afghanhunden som ras är tillgivenhet, stor intelligens, envishet, ”clownaktig” och avvaktande. En del kan vara mycket blyga medan andra är betydligt modigare. Men många är skeptiska till främlingar till motsatsen har bevisats.

Utseendemässigt är det främst den långa raka pälsen som karakteriserar rasen. Detta tillsammans med ett högt hållet huvud med långa öron och inte minst svansen som är lätt inringad på slutet.