Kanin

Kaniner har många fina egenskaper, utseenden och personligheter. Det är roligt att ha en kanin i hemmet då den bjuder på en hel del bus och gos! Och vad är egentligen gulligare än en kanin?

Kaniners ögonfärg

Visste du att kaniners ögonfärg varierar stort? De flesta kanske tror att kaniner har svarta eller till och med röda ögon men det är inte hela sanningen. Den vanligaste ögonfärgen hos kaniner är faktiskt brun! Det är inte heller ovanligt att kaniner har blå ögon.

Kanin

Ögonfärgen varierar beroende på ras och föräldrarnas ögonfärg, till exempel kan en kanin med blå ögon para sig med en som har bruna ögon, då kan ungarna få en gråblå färg. Vilken ögonfärg som blir mest framträdande beror på de gener som föräldrarna har.

Kaniners livslängd

Visste du att en tam kanin som blir väl omhändertagen kan leva mellan 8 – 12 år? Det är något som man bör tänka på när man skaffar kaniner till sina barn, att de faktiskt lever lika länge som en katt eller hund.

En kanin kräver mycket omsorg och mår allra bäst när den blir väl omskött med mycket kärlek. En kanin kan bli en värdefull del av familjen och kräver uppmärksamhet som vilket djur som helst. Beroende på personlighet kan den närheten variera, men en sak som är säker är att en kanin trivs bäst med en kaninkompis.

Kaniner passar fint som sällskapsdjur

Visste du att kaninen är det fjärde vanligaste husdjuret i Sverige enligt Agria? Många kan tro att kaniner är enstöringar som tycker om att leva utomhus. Så är dock inte alltid fallet. Kaniner behöver social kontakt – både med sin matte eller husse men även gärna med andra kaniner.

Man får ha kaniner utomhus även under vinterhalvåret men då är det viktigt med en varm och stimulerande miljö – annars går det även utmärkt att ha kaniner inomhus och även frigående i bostaden. Kaniner behöver möjligheten att kunna bygga bo, gärna med halm eller hö.

En kanin är ett utmärkt sällskapsdjur som kan bidra till en trevligare vardag för såväl stora som små.